15. juulil valiti kohvikus Kuusk Hernesto “Parim talutoit 2016” hindamiskomisjoni poolt välja alagruppide võitjad, kes osalevad finaalis. Üldvõitja ja alagruppide parimad kuulutatakse välja 30. juuli XXV Eesti Talupäevadel Jänedal.

Käesoleval aastal esimest korda toimuval konkursil osaleb 25 talupidamisest pärit 77 talutoodet. Parima toode valimisel hinnati nii maitset kui ka talunike äriplaane, tootearendust ja turundust.

“Suur osalejate huvi näitab, et vaatamata turu keerulistele olukordadele panustavad Eesti talupidajad järjest enam kvaliteetsete ja maitsvate talutoodetele loomisesse,” ütles Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm. “Eestimaa talupidajad suudavad vaatamata tarbijate hinnatundlikkusele, investeerida toorearendusse ja pakkuda inimestele kvaliteetset, maitsvat ja enne kõike huvitavat kodumaist talutoitu.”

Parima talutoidu konkursile esitati erinevates kategooriates arvukalt tooteid:

  • Parim piimatoode (k.a. sõretoode) - 24 toodet
  • Parim pagaritoode - 9 toodet
  • Parim lihatoode - 3 toode
  • Parim keedis - 17 toodet
  • Parim tervisetoode – 7 toodet
  • Parim jook – 5 toodet
  • Parim maius - 12 toodet

Hindamisel osalesid Kadri Tran ja Heidi Pinnak Eesti Peakokkade Ühendusest, Nami-nami.ee portaali eestvedaja, toidublogija Pille Petersoo, ettevõtja ning saate Kapital kaasautor Mart Kuusk, toidukriitik ja blogija Margit Kirsipuu, Selveri ostudirektor Katrin Riisalu, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool pedagoog Marika Kaska, Eesti Maaülikooli lektor Tiiu Ohvril ning Eestimaa Talupidajate Keskliidu esindajad Leho Verk ja Kaul Nurm.