Tallinn Tartu Hiiumaa Saaremaa Läänemaa Harjumaa Pärnumaa Raplamaa Lääne-Virumaa Järvamaa Viljandimaa Ida-Virumaa Jõgevamaa Tartumaa Põlvamaa Võrumaa Valgamaa
Maakonnad
    Linnad ja vallad
      VALI UUDISTE PIIRKOND

      RETSEPTID: Hapukapsas on üks väärt toit!

       (12)
                           
      RETSEPTID: Hapukapsas on üks väärt toit!
      Foto: Andres Putting

      Suur sügis on käes ja aeg hakata tegema hapukapsast. Hapendamine on üks vanim, parim ja odavaim kapsa säilitamise viis. Hapukapsas on vitamiinirikas ja kasutatav nii toorelt salatina kui ka keedetuna.

      10 kg hapukapsa valmistamiseks on vajalik kapsakogus 11-12 kg, jämesoola 130-150 g. Kapsas tuleb riivida ja panna soolaga kihiti puhtasse nõusse, aeg-ajalt massi kurikaga ühtlaselt kinni vajutades, et kapsamahl peale tuleks. Lõpuks pannakse peale vajutus ja hapendada tuleb 2-3 päeva soojas ruumis (25-30° C). Hapnemise käigus tekivad gaasid, need tuleb vardaga, mis ulatub hapendusnõu põhjani, kapsakihist välja lasta, muidu saab kapsas kibedam ja mõrkjam.

      Kui kapsamahl hakkab alla vajuma, saab hapukapsast juba toitu tegema hakata. Soovitatav on viia hapukapsas jahedasse ja lasta seal veel mõned päevad olla, siis tõmbub kapsas krõmpsumaks ja ei pea hakkama seda kohe keetma või purki panema.

      Keedetud hapukapsa retsept

      5 kg hapukapsast
      0,5 kg porgandit
      0,5-1,0 kg peekonit või seakülge
      0,2 kg taluvõid
      1 pudel porteriõlut
      Suhkrut
      Vett (peab keetmisel hapukapsa ära katma).

      Porgandi võib asendada jõhvikate, õunte või köömnetega. Suhkru kogus sõltub kapsa hapususest.

      Mulgikapsa retsept

      5 kg hapukapsast
      0,5 kg porgandit
      0,5-1,0 kg peekonit või seakülge
      1 kg kruupe
      0,1-0,2 kg searasva
      Suhkrut
      Vett (peab kruubid ära katma)

      Kruubid tuleb panna 3-4 tunniks vette paisuma ja neid tuleb pesta mitmest veest läbi ning asetada potis hapukapsaste peale.

      Liha pannakse poti põhja, ülejäänud kaup liha peale, pealmiseks kihiks kruubid ning sel moel täidetud pott pannakse paariks tunniks pliidile podisema. Vajadusel maitsestada soolaga.


      Registreeritud (0) Anonüümne (12)
      Jäta kommentaar
      Postitades kommentaari nõustud reeglitega
      Loe kommentaare Loe kommentaare